Shoppingbag is leeg

Alles over leder en suède

 


Wij van Viabologna zitten al jarenlang in de fabricage van lederen tassen en kleding. We komen zeer regelmatig bij de Italiaanse fabrieken en looierijen. Daarom weten wij alles van leer, en kunnen wij onze producten voor zeer scherpe prijzen aanbieden.
Viabologna is dus HET ADRES voor mooie leren tassen en kleding voor de beste prijzen !

 

Voor onze groothandel in leren vellen en huiden (ook voor particulieren) klik hier: https://www.viabologna.nl/lederen-vellen-en-huiden-c-292.html


Welke ledersoorten zijn er en wat zijn de eigenschappen.
 

A. LEDER OF NAPPA (nappa is de aanduiding voor de gladde beschermende toplaag kenmerkend voor leder; hiermee onderscheidt het zich van bijvoorbeeld suède).
Lamsleer (of lamsnappa) Zeer geschikt voor alle soorten kleding. Kijk bv eens hier: www.viabologna.nl/flo-clo-motorjack-rose-p-16309.html In vele kwaliteiten te krijgen, van goedkoop tot duur, en uit diverse landen. Wij verwerken alleen de beste sorteringen lamsleder uit Italië.

Rundleer. Geschikt voor de wat stoerdere artikelen. Zwaarder, stugger en vaak goedkoper dan lamsnappa. Japans rund is wél dun en soepel. Het is een fraai materiaal met een specifieke uitstraling die niet iedereen waardeert, vrij prijzig en moeilijk verkrijgbaar. Rundleer heeft grotere vellen, dus zijn er minder naden nodig. Direct te herkennen aan de grootte van de vellen (groter dan 15 voet). Het is vaster en zwaarder dan lamsleer.

Varkensleer/pigskin (niet te verwarren met pigsuède, waarover later meer) Goedkoper en minder mooi. De laatste tijd wordt er vooral in Oost-Europa flink gewerkt om deze leersoort te ‘upgraden’. Te herkennen aan het mindere uiterlijk (vaak erg glanzend), de kleine gaatjes in het vel, in groepjes van drie (waar de haren van het varken zaten) én aan de lage prijs.

Kalfsleer Wordt weinig voor kleding gebruikt, te duur en vaak stugger dan lamsleer. Wel gebruikt voor handschoenen (in een speciale handschoenkwaliteit) en hele fraaie tassen (kijk bv eens hier:
www.viabologna.nl/kalfslederen-handtas-roberta-diverse-kleuren-p-16652.html
Kalfssplitleer: Stevig en te dik voor kleding. Vooral gebruikt voor riemen en tassen.

 

B. SUÈDE

Suède wordt gemaakt van de binnenkant van leer en omvat daarom niet de huidlaag. Hierdoor is het minder duurzaam, maar wel zachter dan het standaard leer.

Geitsuède De mooiste kwaliteit suède. Sterk en soepel, zeer geschikt voor kleding. De vellen zijn vaak vrij klein zijn waardoor er meer naden nodig zijn, kijk bv eens hier:

Lamssuède Minder mooi en grover dan geitsuède. En goedkoper. Te herkennen aan de grote vellen (6-8 voet) en het grovere uiterlijk.

Varkenssuède (pigskin)  Goedkoop (vooral pigsplit) en van mindere kwaliteit. Kan best mooi zijn maar heeft zijn goedkope image tegen. Veel gebruikt in het lagere massasegment. Te herkennen aan kleine gaatjes in het materiaal, in groepjes van drie. Dit waren de haren van het varken.

Kalfssplitsuède en rundsplitsuède Kan mooi zijn, is echter wat zwaarder dan geitsuède. Wordt niet zo vaak gebruikt voor kleding, meer voor tassen. Soms wordt dun geschaafde rundsplit als kalfssplit verkocht, wat problemen met de kwaliteit op kan leveren.

 

C. Lammy, klik hier:  www.viabologna.nl/wintercollectie-c-288.html

Leersoort waarbij de haren nog op het leer zitten. Meestal wordt de harenkant aan de binnenkant en de lederkant aan de buitenkant gebruikt. Dit materiaal is comfortabel, warm en vrij kostbaar. In Nederland gebruiken we voornamelijk de aanduiding ‘lammy’. Deze term verwijst naar lam, waar dit leer vroeger uitsluitend van gemaakt werd. Dat is niet helemaal correct. Tegenwoordig zien we dit materiaal ook van geit en konijn.  Men heeft het dan over ‘geitenlammy’ maar dat is in feite onzin. De Franse term “double face” (twee kanten) is eigenlijk beter.Het is te herkennen aan het feit dat de haren vast op de lederen onderlaag zitten en er geen voering gebruikt wordt. Enkele lammysoorten van lam zijn: Toscaans lam, Entrefinos, Merinos etc.

 

D. Bont: klik hierwww.viabologna.nl/wintercollectie-c-288.html

Bij bont wordt alleen de harenkant van de huid gebruikt. Bont werd vroeger vooral vanwege zijn isolerende kwaliteit gebruikt voor het maken van kleding. Tegenwoordig zien we het ook als luxe garnering op kledingstukken. Bont wordt voor 90% gemaakt van de huiden van speciaal daarvoor gefokte dieren. De een is voor, de ander tegen bont. Naar onze mening is er weinig verschil tussen het slachten van een dier voor z’n vlees of z’n huid. Wij vinden wél dat het houden van deze dieren zo humaan mogelijk moet gebeuren. Sommige jongeren zijn zeer anti-bont terwijl ze maar al te graag op Uggs (gemaakt van lammetjes) rondlopen. Dit vinden wij een beetje scheef.

Maar dit is slechts onze mening, wij respecteren een andere mening uiteraard ook.

Enkele bontsoorten:

  1. ·        Vos: lange gladde haren, wat klassiekere uitstraling (couture).
  2. ·        Konijn: kortere haren, meer haaruitval, goedkoper
  3. ·        Wasbeer: lange ‘wildere’ haren met donkere puntjes
  4. ·        Nerts: klassiek maar tegenwoordig weer in de mode

E. Reptiel als slangenleer en krokodillenleer.

Wordt bij kleding meestal als garnering gebuikt, hele kledingstukken zien we vanwege de prijs niet zo vaak. Het meest wordt het in schoenen, tassen (krokodil) en riemen gebruikt. Fraai en erg kostbaar. Het meest gebruikt is pythonleer en waterslang, waarbij python soms niet toegestaan wordt.

 

F. Vissenleer.

Wordt steeds vaker gebruikt. Je hebt bv palingleer, tilapia, baars etc. Met name paling is flinterdun en toch sterk. Het doet het meeste nog aan slang denken. Zeer apart en niet goedkoop.

 
VOOR KORTINGEN TOT 70% IN ONZE WINTEROUTLET KLIK HIER:  www.viabologna.nl/winteroutlet-c-267.html
© Bob Molling/ Viabologna.nl